Aplikasi Keperluan Kaunseling Kesihatan di Malaysia Semasa Krisis - Merikan, Aren (2022)
Keperluan perkembangan perkhidmatan kaunseling di Malaysia adalah seiring dengan fenomena yang berlaku dalam kalangan masyarakat. Kehidupan yang semakin kompleks menyebabkan timbulnya pelbagai isu dan masalah yang harus dihadapi oleh masyarakat terutama berkaitan dengan krisis kehidupan seperti masalah sosial, ekonomi, pendidikan dan kerjaya menyebabkan perkhidmatan kaunseling semakin diperlukan. Bermula dengan perkhidmatan kaunseling di sekolah yang hanya memfokuskan kepada bidang kerjaya dan isu pembelajaran kemudian perkhidmatan kaunseling komuniti diperkenalkan berikutan seringnya berlaku peristiwa tuntutan kerjaya semakin mencabar menyebabkan ramai yang menghadapi masalah kesihatan mental seperti tekanan di tempat kerja, masalah hubungan, masalah disiplin dan tidak produktif serta berprestasi rendah.