Pendidikan Dan Latihan Kaunselor Kesan dari Pandemik Covid-19 : Pengalaman Program Kaunseling, UNIMAS - Salmah, Mohamad Yusoff; Azzahrah, Anuar; Edris, Aden; Siti Norazilah, Mohd Said (2022)
Pandemik COVID-19 telah menyebabkan perubahan kepada senario pengajaran di Institusi Pengajian Tinggi. Program Kaunseling merupakan salah satu program yang terkesan dengan fenomena dan krisis pandemik COVID-19. Ini kerana, sebagai program yang perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh Lembaga Kaunselor, struktur pengajian sepanjang pandemik perlu mengikuti ketetapan yang ditetapkan oleh pihak Lembaga. Walau bagaimanapun pihak Program Kaunseling di UNIMAS perlu juga mematuhi peraturan dari masa ke semasa yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Dalam Negeri (MKN), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Jawatankuasa COVID-19 UNIMAS, dan juga Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBNS) Sarawak. Penulisan ini akan memfokuskan kepada pengalaman program kaunseling dalam menyusun pendidikan dan latihan kaunselor dalam melalui fasa pandemik ini.