Pengurusan Organisasi Pasca Pandemik dari Perspektif Islam - Hamrila, Abdul Latip; Md Fauzi, Ahmad; Rossazana, Abdul Rahim (Penerbit UNISZA, 2022)
Aktiviti dalam organisasi dikaitkan dengan pentadbiran dan konsep pengurusan yang mencakupi tiga elemen utama iaitu: manusia, organisasi (struktur) dan sumber. Dalam konteks organisasi, manusia memainkan peranan penting. Pengurusan dilihat sebagai tunggak asas yang menyelaras dan mengkoordinasi kepelbagaian sumber manusia, pengetahuan dan kepakaran, dan kewangan untuk digembleng menjadi faktor keupayaan yang saling berkesinambungan. Dalam keadaan persekitaran yang stabil, pendekatan pengurusan dirancang dan diatur dengan matlamat pencapaian objektif secara optima. Namun begitu, pengurusan juga harus mengambilkira pelbagai kemungkinan perubahan yang melanda, di mana ia akan memerlukan penelitian dan pengubahsuaian ke atas sistem pengurusan yang direncanakan. Bencana alam dan wabak pandemik adalah antara perkara luar jangka yang boleh berlaku bila-bila masa dan memberi impak besar kepada seluruh masyarakat.