PEDAGOGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN TERMA BAHASA ARAB AL-KHAUF DAN AL-RAJA DALAM KONTEKS PENDIDIKAN ISLAM KETIKA PANDEMIK - Mohd Sham, Kamis; Siti Nasuha, Singki; Muhd Syahazizamir, Sahmat (PERKAMA INTERNATIONAL PERSATUAN KAUNSELING MALAYSIA ANTARABANGSA, 2022)
Pelbagai pengalaman yang mencabar telah dihadapi khususnya bagi guruguru yang melaksanakan pengajaran dan pembelajaran ketika berlakunya era pandemik. Pendekatan ini telah digunakan bagi memastikan pengajaran dan pembelajaran tetap dilaksanakan sesuai dengan situasi yang dihadapi oleh pelajar secara khususnya. Situasi ini merupakan satu cabaran bagi guru-guru untuk memiliki dan mengaplikasikan pelbagai kaedah dan pengetahuan dalam menyampaikan ilmu kepada pelajar lebihlebih lagi dalam era pandemik. Kajian literatur ini adalah untuk mengenal pasti cabaran dan solusi dalam pengajaran dan pembelajaran terma Bahasa Arab al-khauf dan al-raja dalam konteks pendidikan Islam semasa berlakunya pandemik. Beberapa kajian lepas telah dianalisis secara mendalam. Melalui kajian literatur tersebut, jelas menunjukkan pengajaran dan pembelajaran dalam era pandemik ini merupakan suatu cabaran bagi para pendidik untuk menghadapinya dengan berfikir sejenak, bertafakur dan mendapatkan solusi melalui cara output yang berkesan bagi setiap sesi pengajaran dan pembelajaran.