PENDIDIKAN DAN LATIHAN KAUNSELOR KESAN DARI PANDEMIK COVID-19 : PENGALAMAN PROGRAM KAUNSELING, UNIMAS - Salmah, Mohamad Yusoff; Azzahrah, Anuar; Edris, Aden; Siti Norazilah, Mohd Said (PERKAMA INTERNATIONAL PERSATUAN KAUNSELING MALAYSIA ANTARABANGSA, 2022)
Pandemik COVID-19 telah menyebabkan perubahan kepada senario pengajaran di Institusi Pengajian Tinggi. Program Kaunseling merupakan salah satu program yang terkesan dengan fenomena dan krisis pandemik COVID-19. Ini kerana, sebagai program yang perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh Lembaga Kaunselor, struktur pengajian sepanjang pandemik perlu mengikuti ketetapan yang ditetapkan oleh pihak Lembaga. Walaubagaimanapun pihak Program Kaunseling di UNIMAS perlu juga mematuhi peraturan dari masa ke semasa yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Jawatankuasa COVID-19 UNIMAS, dan juga Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBNS) Sarawak. Penulisan ini akan memfokus kepada pengalaman program kaunseling dalam menyusun pendidikan dan latihan kaunselor dalam melalui fasa pandemik ini.