MENDEPANI CABARAN KERJAYA MASA KINI - Edris, Aden; Nor Mazlina, Ghazali; Azzahrah, Anuar; Mohammad Nur Azhar, Mazlan (PERKAMA INTERNATIONAL PERSATUAN KAUNSELING MALAYSIA ANTARABANGSA, 2022)
COVID-19 telah memberi impak ke atas lanskap pekerjaan sehingga isu pengangguran telah menjadi salah satu isu yang menjadi fokus untuk dikendalikan secara menyeluruh. Kesan isu ini bukan hanya memberi impak ke atas diri pekerja malah graduan dan bakal graduan turut terkesan secara langsung akibat penularan virus ini. Penggunaan teknologi secara optimum seperti urusan dalam talian dan melakukan pekerjaan yang diluar bidang pengajian di universiti antara perubahan lanskap kerjaya yang perlu dihadapi oleh individu secara langsung. Kemampuan indivdu mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran seperti adaptasi kerjaya, memperkasakan konsep upskilling dan reskilling menjadi elemen penting yang perlu diaplikasikan dalam mendepani cabaran pekerjaan masa kini. Keadaan ini turut memperlihatkan kepentingan beberapa agensi dan organisasi seperti universiti dengan memperkasakan kurikulum semasa agar selari dengan keperluan industri. Sebagai tambahan, kemampuan universiti dan pemain industri mengoptimumkan kepakaran masing-masing menjadi salah satu pendekatan yang mampu memperkasakan graduan semasa.