Penghasilan Karya Sastera Pelancongan di Sarawak: Satu Tinjauan - Dilah, Tuah (2022)
Sastera pelancongan merupakan sesuatu yang baharu di Malaysia. Potensi karya sastera sebagai alat promosi pelancongan masih belum diteliti secara tuntas khususnya karyakarya yang dihasilkan oleh penulis dari Sarawak. Sehubungan itu, penelitian ini akan meninjau penghasilan karya sastera pelancongan dalam kalangan pengarang dari Sarawak. Tujuan penelitian ini dilakukan adalah untuk meninjau sejauh manakah pengarang menjadikan destinasi pelancongan yang terdapat di Sarawak sebagai latar dalam karya mereka. Bagi mendapatkan data, kajian ini menggunakan kaedah kualitatif iaitu kajian perpustakaan dan analisis teks. Sebanyak 20 novel dan cerpen telah dianalisis dengan lapan daripadanya menjadi asas perbincangan dalam penelitian ini. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pengarang dari Sarawak sememangnya cenderung menjadikan latar setempat sebagai latar dalam karya mereka. Pemaparan latar setempat dalam karya sastera secara tidak langsung berupaya mempromosikan industri pelancongan di Sarawak.