Hikayat Panglima Nikosa : Menelusuri Gagasan dan Pemikiran Ahmad Shawal Abdul Hamid - Fatimah, Hj Subet (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2022)
Hikayat Panglima Nikosa (HPN) merupakan sebuah salinan naskhah yang dihasilkan secara cetakan litografi oleh Ahmad Shawal bin Abdul Hamid pada tahun 1876 di Kuching. Naskhah ini telah ditemui tersimpan di Rhodes House Library, Oxford. HPN ini merupakan satu penceritaan yang berlatarbelakangkan Borneo seperti catatan yang dinukilkan dalam risalah ini iaitu a collection of Borneon pamphlets dan dikatakan berada dalam simpanan Sir Hugh Low yang pernah berkhidmat bawah pemerintahan dinasti Brooke sebelum menjadi Residen Perak pada tahun 1877. Yang menariknya, ada pandangan yang mengatakan bahawa HPN ini merupakan novel Melayu pertama di dunia. Pernyataan ini telah meletakkan risalah ini pada kedudukan yang sangat penting pada hari ini.