Bumi Merajuk : Mencari Jawapan Kepada Keberkesanan Pemeliharaan Dan Pemuliharaan Alam Sekitar di Malaysia - Syahrul Nizam, Junaini (Utusan Karya Sdn Bhd, 2007)
Apakah tanggungjawab dan peranan kita dalam memelihara dan memulihara alam sekitar? Adakah selama ini pelaksanaan dan perancangan yang dibuat belum berkesan? Artikel ini mengupas persoalan di atas yang berterus-terusan menghiasi dada-dada akhbar. Kaedah pelaksanaan yang lebih berkesan dalam menangani isu ini turut dicadangkan.