Melestarikan Pengurusan dan Institusi Pemuziuman Borneo Pengalaman Sarawak. - Nur Auni, Ugong; Bilcher, BALA; Baszley Bee, BASRAH BEE (Penerbit UMS, 2018)
Pengurusan warisan budaya adalah amat penting dalam memastikan segala usaha pemeliharaan, perlindungan dan konservasi apa juga tinggalan budaya. Pengurusan warisan budaya Sarawak dilakukan secara terkelola sejak tahun 1947 khususnya ke atas tapak warisan budaya yang mengalami kerosakan semasa Perang Dunia Kedua. Kewujudan kementerian dan institusi pemuziuman yang menjadi teras kepada entiti pengurusan warisan budaya Sarawak telah memberi kesan positif dalam melestarikan setiap rencana dan praktis pengurusanyang terlaksana. Institusi pemuziuman memainkan peranan dalam penyelidikan, pendidikan, dokumentasi, dan pengumpul koleksi. Justeru itu, daripada hanya sebuah muzium yang diwujudkan pada tahun 1891, kini Sarawak telah mempunyai lebih kurang 10 buah muzium. Makalah ini cuba berkongsi pengalaman kejayaan yang dicapai oleh institusi permuziuman Sarawak melalui Jabatan Muzium Sarawak sebagai salah satu muzium tertua di Malaysia dan Borneo.Kata kunci:Pengurusan, Muzium, Sarawak