Warisan Budaya Miring dalam Masyarakat Iban di Sarawak - Noria, Tugang; Bibiana, Motey Senang; Adilawati, Asri; Yow, Chong Lee; Neilson, Ilan Mersat; Anna, Durin; Hashim, Awang Ar (UNIMAS Publisher, 2022)
Ritual miring merupakan upacara memberi sajian persembahan makanan dan semahan sebagai tanda terima kasih kepada Petara (Tuhan) dalam budaya masyarakat Iban.