Pentaksiran - Hafizah, Abdul Halim Yun; Terry, Lucas (Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi, 2022)
Pentaksiran merupakan satu proses pembelajaran yang merangkumi aktiviti menghurai, mengumpul, merekod, memberi skor dan menginterpretasi maklumat tentang pembelajaran seseorang pelajar bagi sesuatu tujuan (Kementerian Pendidikan Malaysia, 2012)