MEMUPUK SIFAT TAWADUK MELALUI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM DI KALANGAN PELAJAR PINTAR DI MALAYSIA - Mohd Sham, Kamis; Maimun Aqsha, Lubis; Syahrul Ghani, Zainal Abidin; Mohd Azhar, Ali; Ikwan; Lubis (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Artikel ini bertujuan membentangkan kertas konsep yang cenderung kepada pengajaran dan pembelajaran pelajar pintar di Malaysia yang berfokus kepada pembelajaran dalam aplikasi mencontohi sifat Rasulullah dalam mempelajari Pendidikan Islam. Walaupun pelajar- pelajar pintar mempunyai cara tersendiri dalam memahami pembelajaran Pendidikan Islam.Namun, mereka perlu dididik bagaimana menjadi seseorang yang bersifat tawadduk dalam diri dengan menyematkan ciri-ciri mengenal sifat-sifat Allah SWT dan mengenal peribadi Rasulullah SAW. Dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam, ada beberapa topik utama yang diketengahkan ketika pembelajaran dalam bilik darjah. Seperti: a) Al-Quran b) Hadis c) Akidah dan d) Sirah dan Tamadun Islam. Dalam artikel ini, penulisan disini juga berfokus kepada pengajaran pelajar pintar iaitu, penekanan terhadap kemenjadian seseorang pelajar pintar yang bersifat tawaduk dalam diri dengan menyematkan ciri-ciri mengenal Allah melalui nama- nama dan sifat-sifat Allah yang sempurna. Pelajar- pelajar pintar juga dianjurkan untuk mengagungkan Allah. Dalam memurnikan hasil yang lebih jitu, pemantapan nilai-nilai seorang pelajar pintar juga perlu dengan memahami nilai-nilai murni dalam sirah Rasulullah SAW. Dengan cara ini, sifat tawaduk akan wujud beransur-ansur dalam jiwa. Dalam waktu yang sama pelajar-pelajar perlu untuk membuang semua sifat buruk yang ada dalam jiwanya. Seterusnya, setelah selesai berjaya membuang sifat mazmumah yang wujud dalam dirinya sendiri, output yang terhasil dengan izin Allah, mereka mampu untuk menjadi individu ikhlas dalam menuntut ilmu dan sentiasa bertaqwa dan memiliki sikap rendah diri dalam jiwa.