Pengetahuan Kandungan Pedagogi Teknologi Pensyarah TVET di Sarawak - Hamidah, M. Yunus (Universiti Malaysia Sarawak, 2022)
Keutamaan menghasilkan graduan TVET yang berkualiti dalam iklim lonjakan Revolusi Industri 4.0 (4IR) menjadikan tenaga pengajar memainkan peranan penting. Tenaga pengajar juga seharusnya mempunyai kepakaran dan kecekapan yang berkualiti di dalam kelas pengajaran mereka. Oleh itu kajian ini mengkaji bagaimana pensyarah TVET mengintegrasikan teknologi dalam pengajaran mereka melalui kerangka teori Pengetahuan Teknologi Pedagogi Kandungan (TPACK). Kajian ini menggunakan pendekatan kajian campuran yang menggabungkan data tinjauan dari 62 orang pensyarah TVET kolej komuniti di Sarawak dengan data kumpulan fokus, penerangan yang mendalam diperolehi mengenai bagaimana mereka mengintegrasikan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran. Dapatan kajian campuran menunjukkan pensyarah TVET mempunyai tahap pengetahuan teknologi, pedagogi dan kandungan yang sederhana secara keseluruhan. Mereka menunjukkan pengetahuan yang tinggi dalam teknologi namun kebolehan mereka menyesuaikan penggunaan teknologi dengan aktiviti pengajaran yang berbeza adalah masih terhad. Pensyarah TVET cenderung menggunakan teknologi seperti peralatan berteknologi mengikut bidang yang diajar, teknologi komputer, perkhidmatan web percuma, perisian pengajaran dan pembelajaran, telefon pintar dan aplikasi sosial dalam pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu, bagi merealisasikan hasrat kerajaan menghasilkan graduan TVET yang berkualiti, peranan pensyarah TVET sebagai tenaga pengajar yang berpengetahuan dan berkemahiran seharusnya turut menjadi agenda utama dalam menghasilkan modal insan yang mahir menggunakan TVET.