Tembikar Dalam Budaya Iban Di Sarawak - Noria, Tugang (UNIMAS Publisher, 2011)
Tembikar adalah sinonim dengan masyarakat Iban. Tembikar merupakan pusaka sejak turuntemurun dalam masyarakat Iban di Sarawak. Bagi masyarakat Iban, tembikar memainkan peranan amat penting bukan sahaja untuk kegunaan harian malah ia mempunyai makna dan falsafah tertentu seperti yang digambarkan melalui fungsinya dalam ritual.