Pengenalan Ringkas Kaedah Ko-kreasi dalam Seni Visual Kontemporari - Mohamad Faizuan, Mat; Hasnul Jamal, Saidon (Muzium & Galeri Tuanku Fauziah, USM, 2021)
Lebih dua dekad yang lalu, kancah seni visual kontemporari di Malaysia telah memperlihatkan kecenderungan ke arah pendekatan baharu. Lokal mahupun antarabangsa, minat terhadap seni penyertaan telah meningkat dan ianya dikenali di seluruh dunia sebagai genre keterlibatan penonton. Justeru itu, dengan kelebihan projek seni komuniti ini kepada penduduk atau komuniti yang terlibat menjadi faktor kepada pertumbuhan seni penyertaan dan juga penawaran kaedah baharu dalam keterlibatan komuniti. Contohnya, kaedah ko-kreasi yang memberi peluang dan ruang kepada komuniti untuk terlibat sama dalam proses penghasilan karya seni. Kaedah ko-kreasi ini adalah sebahagian daripada proses kolaborasi yang telah meningkat naik penggunaannya dalam banyak bidang.