Dasar Pembangunan Sosial Abang Johari - Stanley Bye, Kadam Kiai (Penerbit Wafira Kuching, 2021)
Inisiatif dasar awam yang dibuat oleh kerajaan menggambarkan idea, nilai, norma dan ideologi Abang Johari terhadap sesuatu isu. Dasar tersebut bukan dibuat dalam vakum tetapi "the bucks stop with him" sebagai Ketua Eksekutif Kerajaan Sarawak. Dasar sosial yang baik berfungsi untuk mencapai kesejahteraan dan kebahagiaan rakyat. Abang Johari menyedari hasrat ini. Dasr dasar sosial yang dirujuk dan dibincangkan dalam bab ini menggambarkan bahawa Abang Jo ialah pemimpin yang penyayang, ikhlas, berterus terang dan telus. Oleh itu, rakyat akan mendapat pelbagai manfaat daripada seorang pemimipim yang bersikap demikian. Inisiatif dasar sosial beliau seperti Kenyalang Gold Card dan Endowment Fund Sarawak adalah seiring dengan apa-apa yang selalu dikatakan oleh beliau:"Saya ingin menolong orang kerana saya ingin diberkati Tuhan".