SARAGUVRA :PEMETAAN VISUAL REALITI MAYA 360° SECARA KREATIF MENERUSI TEKNOLOGI DIGITAL - Anuar, Ayob; Aslina, Mohd Jainal (UNIMAS Publisher, 2021)
Artikel ini khususnya mengetengahkankebolehgunaan visual realiti maya 360 darjah (360°) yang dihasilkan melalui pemetaan visualsecara kreatif menerusi teknologi digital, yang dapat memudahkan urusan navigasi atau merasai pengalaman penerokaan lokasi pelancongan secara maya oleh pengguna dalam kehidupanmasa kini. Penyelidikan ini mengkaji keupayaanteknologi digital yang berupaya mengubahelemen fotografi, videografi dan grafik menjadi data serta visual secara kreatif melalui eksplorasipemetaan lokasi yang dijalankan di Taman Negara Bako dan Teluk Melano, Sarawak.Teknologi digital melalui kaedah pemetaan yangmenjana visual kreatif menerusi sentuhan elemeninteraktiviti dalam memaparkan lokasi maya dapat mewujudkan gambaran kehadiran dan beradaansecara nyata pengguna di persekitaran yang belum dilawati secara fizikal. Hasil dari eksplorasi visual kreatif menggunakan pelantar teknologi digital, model percubaan pemetaan visual realitymaya 360° dengan nama SaraGuVRA (SarawakGuided Virtual Reality Assistant) tel ah diterjemahkan bagi dirujuk oleh penyelidik untuktujuan navigasi reality maya secara digital pengguna dalam maklumat awal berkaitan dengan lokasi yang ingin dituju menerusipemetaan visual reality maya 360° secara kreatif yang dapat digunakan untuk tujuan pelanconganoleh mereka jika hasil penyelidikan iaitu navigasiini berjaya direalisasika