Kaunseling untuk Kaunselor : Cabaran Kaunselor Berdaftar Mendapatkan Perkhidmatan Kaunseling - Mohd Shahrul, Kamaruddin; Jamayah, Saili (Unit Sumber Manusia Negeri, Jabatan Ketua Menteri, 2021)
Perkhidmatan kaunseling biasanya diberikan oleh kaunselor kepada golongan sasar tertentu seperti pelajar, ibu bapa dan juga masyarakat. Namun kajian ini pula untuk melihat cabaran kaunselor itu sendiri untuk mendapatkan perkhidmatan kaunseling. Kajian ini merupakan kajian kualitatif berbentuk temubual struktur dalam kalangan lapan orang kaunselor berdfatar yang berpengalaman lebih daripada 10 tahun. Dapatan kajian mendapati cabaran kaunselor untuk mendapatkan perkhidmatan kaunseling adalah persepsi dan stigma, sikap peribadi kaunselor dan cara berfikir kaunselor. Perbincangan dan implikasi kajian turut dibincangkan.