Pemetaan Visual Aplikasi Realiti Maya 360° Secara Interaktif Menerusi Peranti Pintar - Anuar, Ayob; Aslina, Mohd Jainal (2021)

(untitled)
ABSTRAK Kajian ini khususnya mengetengahkan kepentingan penggunaan aplikasi realiti maya 360 darjah (360°) yang dihasilkan melalui pemetaan visual secara interaktif menerusi peranti pintar, dalam memudahkan urusan navigasi atau merasai pengalaman penerokaan lokasi secara maya terhadap pengguna dalam kehidupan masa kini. Keupayaan teknologi digital yang menggabungkan elemen fotografi, videografi dan grafik dalam memaparkan data serta visual secara kreatif yang dirangkaikan dengan sentuhan interaktif menerusi pelantar peranti pintar dapat membantu ahli masyarakat untuk memperolehi maklumat awal tentang lokasi yang ingin dituju. Lokasi-lokasi seperti Taman Negara Bako dan Teluk Melano di Sarawak yang merupakan tempat pelancongan dan tumpuan ramai dipilih kerana ia bersesuaian dengan tujuan kajian. Pada peringkat ini, penjanaan imejan secara realiti maya 360° lokasi-lokasi tersebut akan diuji menggunakan aplikasi realiti maya 360° sedia ada pada sistem operasi Android dan iOS yang bersifat interaktif seperti InstaVR, Headjack io dan Wonda VR. Berdasarkan itu, aplikasi projek perintis secara Interaktif Realiti Maya 360° darjah dengan nama SaraGuVRA v1.0 (Sarawak Guided Virtual Reality Assistant version 1.0) menerusi Aplikasi Peranti Pintar Android dan iOS diterjemahkan. Ia masih memerlukan banyak proses adaptasi kesesuaian serta kebolehgunaan yang berkesan. Hal ini bagi memastikan aplikasi ini dapat diakses dengan mudah dan berfungsi sepenuhnya untuk kegunaan khalayak umum sama ada tempatan mahupun antarabangsa pada masa hadapan. Secara kesimpulannya, kajian ini berupaya memanfaat dan memudahkan kehidupan masyarakat dalam mendapatkan maklumat awal berkaitan dengan lokasi yang ingin dituju, kerana ia boleh diakses menggunakan peranti pintar yang merupakan peralatan teknologi mudah alih yang amat penting serta dimiliki oleh kebanyakan ahli masyarakat di luar sana pada masa kini.