Menjalani kitaran penuh sebagai pensyarah universiti - Souba, Rethinasamy
Lazimnya, pengalaman seorang ahli akademik sama ada pahit atau manis hanya diceritakan dari mulut ke mulut. Pengalaman-pengalaman berharga ini amat jarang dihimpunkan menjadi sebuah buku yang berbentuk motivasi dan perkongsian. Justeru, buku ini dihasilkan bagi mendokumentasikan kisah suka duka para pensyarah dari Malaysia dan Indonesia sepanjang proses pembelajaran, pengajaran dan kehidupan mereka. Dalam buku ini terdapat 23 karya penulisan yang menarik oleh para pensyarah dari pelbagai institusi pengajian tinggi di Malaysia dan Indonesia yang diharapkan dapat menjadi inspirasi dan tauladan yang baik kepada para pembaca khususnya mereka yang bercadang untuk menjadi seorang ahli akademik pada masa akan datang. tiga bab utama yang menjadi asas perkongsian dalam buku ini termasuklah tentang kerjaya, diri sendiri, keluarga dan rakan (bab 1), pengalaman belajar di luar negara (bab 2) dan dilema dan cabaran (bab 3)