Meninjau Kaedah Ko-kreasi dalam Konteks Kuratorial Seni Visual - Mohamad Faizuan, Mat; Hasnul Jamal, Saidon (2021)
Pameran-pameran seni visual kontemporari di Malaysia kebanyakannya masih lagi dipersembahkan secara konvensional. Persembahannya masih lagi terikat dengan ruang galeri, penggunaan dinding untuk menggantungkan catan, pemasangan arca dan bentuk-bentuk dua atau tiga dimensi yang lain. Oleh itu, ianya memberikan cabaran dalam aspek kuratorial pada masa kini bagi membuat satu anjakan terhadap amalan konvensional sebegini. Justeru itu, makalah ini dihasilkan bertujuan untuk mendedahkan peggunaan kaedah ko-kreasi dalam aspek kuratorial. Hasil daripada tinjauan ini, kaedah ko-kreasi didapati baharu dan asasnya adalah rentas displin. Ko-kreasi juga menawarkan sajian objek kepada pengalaman, pasif kepada aktif, hal-benda kepada rasa dan berpusatkan institusi kepada berpusatkan komuniti. Oleh itu, perbincangan dan huraian tentang ko-kreasi ini dapat memberikan satu pandangan serta kaedah yang boleh dijadikan pegangan dalam amalan kuratorial di Malaysia. Akhirnya, pengamal kaedah ini mampu mengembangkan kepakaran mereka melalui penyelidikan, pengalaman dan refleksi individu.