Imej Haiwan dan Akal Budi Masyarakat India: Satu Kajian Semantik Inkuisitif - Tangaprabu, Murthy (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2019)
Peribahasa merupakan salah satu komponen tradisi lisan yang diguna pakai sejak turuntemurun. Keistimewaan peribahasa tidak hanya menyerlah dari segi susunan perkataan malah memiliki makna tersirat disebaliknya. Namun demikian, masyarakat kini kurang menghayati peribahasa. Sebanyak 11 data peribahasa Tamil digunakan untuk mengenal pasti maksud tersirat dan menghuraikan pengaruh budaya serta akal budi penutur dalam peribahasa tersebut menggunakan pendekatan semantik inkuisitif. Kajian ini berbentuk kualitatif. Kajian ini dilaksanakan melalui temubual terhadap 15 orang informan dengan mengambil kira ulasan serta penerangan terhadap peribahasa Tamil. Kajian ini dapat mencungkil kearifan dan kebijaksanaan masyarakat India pada zaman dahulu yang tinggi akal budinya di samping melihat fenomena yang berlaku dalam peribahasa-peribahasaTamil yang mempunyai unsur haiwan.