Tukun Proka Culvert - Saiful Bahari, Hj Mohd Yusoff; Fairol Tajuddin, Bin Suhaili; Zalina, Binti Ibrahim; Saiful Hairi, Bin Othman (2020)
Video Tukun PROKA: Penghasilan video TUKUN PROKA CULVERT memaparkan penyelidikan dan inovasi baharu yang dihasilkan oleh PM Dr. Saiful Bahari Mohd Yusoff (iCreaTE UNIMAS) bersama pelajar Masters beliau, En. Fairol Tajuddin Suhaili yang merupakan Pegawai Jabatan Perikanan Laut Sarawak (JPLS). Projek PROKA ini menggunakan culvert yang dibuang dan tidak dapat gunakan lagi oleh pihak industri pembinaan. Culvert-culvert ini digunapakai semula dan disusun bagi mewujudkan satu inovasi baharu yang dinamakan Tukun PROKA. Tukun PROKA telahpun selamat dilabuhkan di Perairan Sematan. Dengan wujudkan Tukun PROKA ini, ianya dapat membantu perairan Sarawak mewujudkan ekosistem atau tempat tinggal dan perlindungan bagi hidupan laut serta pembentukan batu-batu karang dan membantu dari serangan pukat-pukat tunda. Dengan wujudnya Tukun PROKA inilah nelayan-nelayan kampung dapat memperolehi ikan-ikan dan hidupan laut yang lebih bermutu dan banyak.