Latar Pendidikan dan Konsep Amalan Sains Bioperubatan di Malaysia - Muhammad Hamdi, Mahmood; Jamaludin, Mohamed (Faculty of Health Sciences and UKM Press, 2013)
Program Sarjanamuda Sains Bioperubatan telah diwujudkan sebagai pelantar untuk melatih Ahli Sains Bioperubatan di institusi pengajian tinggi di negara ini. Program tersebut telah menyediakan ahli profesional dalam disiplin Sains Bioperubatan serta melengkapkan sistem kesihatan di negara ini dengan perkhidmatan mereka dalam makmal perubatan.Selain daripada ceruk klinikal dan kesihatan, mereka juga turut menyumbang dalam kepakaran dalam ceruk akademik dan industri mengikut minat masing-masing. Ini seterusnya memberikan sokongan untuk graduan bioperubatan mempelbagaikan atau mengembangkan ceruk kepakaran serta pengkhususan mereka.