DEVELOPMENT OF SOLAR POWER SYSTEM FOR SARAWAK PEAT WATER CONTINUOUS ELECTROCOAGULATION PROCESS - ADARSH, PHILIP (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2019)
Sarawak ialah negeri terbesar di Malaysia yang terdiri daripada penduduk yang bertumpu di kawasan bandar tetapi bertaburan di kawasan luar bandar . Air bersih penting tetapi di beberapa kawasan bekalan sumber air bersih tidak mencukupi di kawasan pedalaman. Bekalan air luar bandar alternatif (Sawas) Sarawak adalah program alternatif dari kerajaan negeri dengan tujuan menyediakan air yang selamat dan bersih ke kawasan luar bandar. Kajian ini terbahagi kepada tiga peringkat. Pada peringkat pertama, kajian ini akan mengkaji kebolehan menggunakan kuasa solar untuk proses elektrokoagulasi untuk rawatan air. Ini termasuk penyiasatan mengenai proses asas elektrokoagulasi serta pelbagai sumber tenaga yang mungkin untuk proses tersebut. Tahap kedua kajian ini akan merancang sistem tenaga suria untuk menyokong proses rawatan air gambut untuk sistem elektrokoagulasi yang sudah dikenalpasti. Ini merangkumi reka bentuk dan fabrikasi sistem kuasa suria berskala kecil untuk sistem yang disebutkan sedemikian. Untuk peringkat ketiga kajian ini, beberapa simulasi dan kajian eksperimen dijalankan pada sistem yang direka untuk menentukan parameter yang optimum untuk sistem. Akhir sekali, projek ini dijangka dapat membangunkan sistem tenaga solar yang sesuai dan boleh ditambah dengan sistem elektrokoagulasi air gambut yang dikenal pasti untuk sistem rawatan air mandiri.