POTENSI SERAT KENAF DALAM PEMBUATAN PRODUK KRAF - Marvin Sibat, Gani; Faridah, Sahari (ASIAN SCHOLARS NETWORK, 2019)
Kenaf merupakan salah satu tanaman semusim yang menghasilkan serat selain tanaman sejenis lainnya seperti rami, rosella, dan yute. Serat yang dihasilkan merupakan serat alam yang ramah lingkungan. Kenaf atau nama saintifiknya Hibiscus Cannabinus L. adalah sejenis pokok berserat bukan berkayu dan merupakan tanaman jangka pendek. Dalam kajian ini, penyelidik ini menyelidik penggunaan serat kenaf untuk produk anyaman kraf. Penyelidik juga mengkaji kesesuaian bahan pewarna asli serta teknik reka bentuk kraf diaplikasikan dalam produk yang akan dihasilkan menggunakan serat kenaf. Pada akhir kajian ini, satu koleksi produk kraf yang dihasilkan menggunakan teknik anyaman serta reka bentuk berbeza menggunakan pewarna asli yang telah dipilih dihasilkan.