Penggunaan Sumber Asli dan Kearifan Tempatan di Kampung Telok Melano dan Kampung Telok Serabang di Lundu : satu Pemerhatian - Neilson Ilan, Mersat; Mohamad Suhaidi, Salleh; Wong, Swee Kiong; Peter, Songan; Mohd Azizul Hafiz, Jamian; Spencer Empading, Sanggin; Ahi, Sarok (PENERBIT UNIVERSITI SAINS MALAYSIA, 2018)
Tulisan ini berkenaan penggunaan bahan dari alam semulajadi yang digunakan oleh komuniti bagi tujuan meneruskan kehidupan. Hasil kajian menerangkan beberapa penggunaan sumber asli dalam aktiviti pertanian, perikanan dan pedagangan. Pada masa sama turut menerangkan cabaran yang dihadapi oleh penduduk dalam mengekalkan kearifan tempatan yang diamalkan.