Faktor dorongan yang berkaitan dengan prestasi kerja generasi x dan generasi boom - Hassan, Zaiton; Ng, Johnny Chie Shen (2002)
Kehadiran generasi X dalam alam pekerjaan membawa nilai dan aspirasi yang berbeza dari generasi Boom menimbulkan persoalan "apakah mereka masih dimotivasikan oleh faktor yang sama untuk meningkatkan prestasi kerja"? Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti perbezaan persepsi pekerja genarasi X (25 hingga 35 tahun) dan generasi Boom (35 tahun ke atas) terhadap faktor dorongan ganjaran (wang, bonus, pakej pelancongan dan cuti) dan pengiktirafan (peluang kenaikan pangkat, sijil penghargaan dan piala) yang dapat meningkatkan prestasi kerja. Faktor dorongan yang paling disukai dan yang paling dominan juga turut dikenalpasti.