Sembah Guru Dalam Mek Mulung Di Kampung Baru, Wang Tepus, Jitra, Kedah - Norahimah, Ab Rahim (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2020)
Kajian tentang sebuah warisan persembahan rakyat, iaitu berfokus kepada upacara sembah guru dalam Mek Mulung yang bertapak di negeri Kedah. Kajian ini didasarkan kepada temubual yang dilakukan terhadap upacara sembah guru dalam Mek Mulung yang dilakukan bersama En Ahmad bin Shahadan yang diadakan di Kampung Baru, Wang Tepus, Jitra, Kedah. Objektif kajian ini adalah mengenalpasti sejarah Mek Mulung yang semakin dilupakan oleh masyarakat pada masa kini. Selain itu, struktur persembahan turut dikaji dan akhir sekali, menghuraikan ciri-ciri persyaratan layak sembah guru. Kajian ini relevan dalam situasi pada hari ini kerana membincangkan tentang bentuk kesenian dan warisan unik yang dimiliki oleh masyarakat melayu di Malaysa.