Pengurusan Pentas: Implimentasi Teori (Y) Douglas Mcgregor Dalam Produksi Buli (2020) - Mohamad Faizal, Zamzam (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2018)
Pengurus pentas adalah satu jawatan penting dalam produksi teater. Tugas pengurus pentas adalah menjadi orang tengah antara pengarah dengan pelakon. . Pengurus pentas mempunyi tugas yang besar dalam menjaga ahli artistik dan pelakon. Pengurus pentas berperanan mengawal latihan dan kebersihan serta keselamatan tempat latihan agar tidak mencederakan para pelakon. Keselematan para pelakon di tempat latihan merupakan tanggungjawab pengurus pentas. Pengurus pentas juga menjadi ketua semasa hari pementasan. Pengarah tidak lagi menjadi ketua semasa hari pementasan sebaliknya pengurus pentas yang akan mengurus semasa hari pementasan. Segala yang terjadi semasa hari pementasan adalah tanggungjawab pengurus pentas. Pengurus pentas seharusnya sudah membuat persedian,awal. Pengurus mengetahui setiap pengerakkan diatas pentas. Kajian ini menggunakan teori (Y) dari Douglas McGregor iaitu teori pengurusan. Kajian ini dilakukan semasa produksi teater Buli arahan Emalisa Telun Domian. Fokus pengkaji untuk mengaplikasikan teori ini kepada pelakon dan ahli artistik teater Buli. Pengkaji melihat keberkesanan teori (Y) untuk diaplikasikan dalam produksi teater.