GAJAH (யானை) DALAM PERIBAHASA TAMIL: ANALISIS SEMANTIK INKUISITIF - Tangaprabu, Murthy; Mary Fatimah, Subet (Universiti Sultan Zainal Abidin, 2020)
Budaya dan akal budi sesebuah masyarakat dapat dilihat melalui bahasa kiasan contohnyaperibahasa. Walau bagaimanpun, masyarakat kurang mengetahui unsur budaya yang tersembunyi di sebalik setiap penciptaan sesebuah peribahasa. Sehubungan dengan itu, kajian ini dilaksanakan untuk mengenal pasti makna implisit di sebalik peribahasa Tamil yangmempunyai imej gajah (yanai) dan melihat pengaruh budaya serta akal budi masyarakat India. Kajian inimenggunakan pendekatan semantik inkuisitif yang diperkenalkan oleh Nor Hashimah Jalaluddin bagi menganalisis datanya. Lima belas orang informan yang dipilih dan ditemu bualsecara mendalammelalui persampelanbertujuan. Pemilihan informan adalah secaraNORF iaitumerujuk kepada Non Mobile, Old, Remote dan Female dan NORM merujuk kepada Non-mobile (tinggal tetap), Older (tua), Rural (luar bandar), Male (lelaki). Hasil kajian mendapati bahawa setiap peribahasa digunakan berdasarkan beberapa sebab seperti sejarah, agama, budaya dan sebagainya. Malah, hasil turut menunjukkan bahawa terdapat unsur akal budi yang tinggi dalam penciptaan peribahasa yang berunsur gajah ini.