KAJIAN PERSEPSI IBU BAPA TERHADAP KESUKARAN MENGUASAI KEMAHIRAN 3M DALAM KALANGAN KANAK-KANAK PEMULIHAN - Mohd Azwan Hakim, Mat Seman (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2013)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk melihat persepsi ibu bapa di Kampung Lebir berkaitan dengan kesukaran dalam kesukaran dalam menguasai kemahiran membaca menulis dan mengira (3M) dalam kalangan kanak-kanak. Kajian ini melibatkan responden terdiri daripada ibu bapa yang mempunyai anak yang mengalami kesukaran membaca, menulis dan mengira. Oleh itu, satu set borang soal selidik yang mengandungi 34 item telah diedarkan kepada 30 orang responden. Pengkaji telah mengaplikasikan data anal isis secara deskriptif untuk mendapatkan nilai kekerapan dan peratusan dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) version 18. Kesemua data yang diperoleh telah dihuraikan dalam bentuk jadual dan juga gambar rajah. Berdasarkan daripada keputusan yang diperoleh, pengkaji mendapati bahawa kesukaran dalam menguasai kemah iran asas membaca, menulis dan mengira dalam kalangan kanakkanak telah digambarkan oleh pelbagai persepsi. Walaupun begitu, dapatan kajian menunjukkan responden hanya memberikan persepsi yang sederhana positif sahaja terhadap isu ini. Seterusnya, kajian ini juga diakhiri dengan beberapa cadangan daripada pengkaji kepada pihak-pihak tertentu. Secara ringkas, pengkaji mencadangkan agar penyelidikan secara mendalam dilaksanakan sebagai kajian pada masa akan datang supaya kesukaran membaca, menulis dan mengira dalam kalangan kanak-kanak dapat diatasi dan dikurangkan dari semasa ke semasa.