UTAP (The Sarawak Aboriginal Boat Making Process) - Saiful Bahri, Hj Mohd Yusoff; Zalina, Binti Ibrahim (Perbadanan Kemajuan Filem Malaysia (FINAS), 2018)
Penghasilan dokumentari yang memaparkan penyelidikan dan inovasi penghasilan bot tradisional orang iban yang dinamakan UTAP. Seni pembuatan UTAP sudah tidak diketahui oleh generasi baharu. UTAP dibina dengan menggunakan sumber-sumber dari hutan sahaja dan tidak melibatkan bahan-bahan lain seperti paku, tali dan sebagainya. Penghasilan video ini adalah hasil dari geran Micro Fund yang diberi oleh pilhak FINAS yang diketuai oleh PM Dr. Saiful Bahari Mohd Yusoff (UNIMAS) dan Puan Zalina Ibrahim (UiTM Sarawak) selaku penyelidik bersama serta dibantu oleh penduduk setempat. Video ini adalah permulaan bagi penghasilan dokumentari yang lebih panjang dengan geran FINAS yang lebih besar.