TWO NEW SPECIES AND ONE NEW GEOGRAPHICAL RECORD FOR SARAWAK, MALAYSIA (CYPERACEAE: MAPANIOIDEAE) - Zinnirah, Shabdin; Meekiong, Kalu; Miraadila, Mohd Isa (Research Center for Biology, Indonesian Institute of Sciences (LIPI), 2016)
MIRAADILA, M. I., SHABDIN, Z. & MEEKIONG, K. 2016. Dua jenis dan satu catatan baru sebaran geografi (Cyperaceae: Mapanioideae) untuk Sarawak, Malaysia. Reinwardtia 15(2): 129 – 135. — Mapania hidiriana dan M. sembilingensis adalah dua jenis baru dari Sarawak, Malaysia dipertelakan dan diilustrasikan. Mapania hidiriana dapat dibedakan dari M. meditensis karena mempunyai perbungaan melanset memanjang. Morfologi bunga dan buah M. sembilingensis berbeda dengan M. multiflora dan M. hispida. Sebagai tambahan, M. spedicea Uittien, mempunyai sebaran geografi sampai Sarawak.