Karya Indie : Sastera Kontemporari Bernilai Pendidikan - Amir Asyraff, Jamin; Mary Fatimah, Subet (Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu, 2019)
Perkembangan kesusasteraan Melayu kontemporari menyaksikan kemunculan pelbagai genre karya sastera. Karya Indie dilihat sebagai satu daripada karya sastera kontemporari yang semakin mendapat tempat di hati masyarakat. Justeru, kajian ini menganalisis lima buah novel Indie Malaysia, iaitu Aku Rindu 90's (2012), Surat-Surat Untuk Kaherah (2013), Kunang Pesisir Morten (2015), Tuhan Jaga Dia Untukku (2017) dan Budak Kelas Belakang (2018) bagi melihat nilai pendidikan yang disampaikan penulis-penulis Indie dalam karya mereka. Kajian ini berbentuk kualitatif menggunakan perspektif kritikan realisme Georg Lukacs (1963). Analisis struktural berfokus digunakan untuk mengenal pasti pemikiran penulis-penulis Indie yang signifikan dan mempunyai nilai pendidikan. Tiga objektif ditentukan, iaitu untuk mengenal pasti nilai-nilai pendidikan yang disampaikan penulis Indie, menganalisis karya-karya Indie yang setanding dengan karya-karya sastera perdana serta untuk menentukan definisi baharu yang lebih tepat dan adil kepada karya-karya Indie. Dapatan kajian ini menunjukkan karya-karya Indie juga membawa pemikiran yang signifikan dan mempunyai nilai pendidikan yang berimpak kepada masyarakat. Karya-karya Indie juga didapati setanding dengan karya-karya sastera perdana dari aspek pemikirannya. Dapatan kajian ini turut menunjukkan penilaian dan definisi yang lebih positif dan adil harus diberikan kepada karya-karya ini. Keseluruhannya, dapatan kajian ini telah membuktikan karya-karya Indie sebagai karya sastera kontemporari yang harus diberi perhatian.