Teori Relevans dalam Pembelajaran KOMSAS - Srikandi Saemah, Samaon; Mary Fatimah, Subet (Majmuah Enterprise, 2020)
Dalam konteks pendidikan di Malaysia, penggunaan sastera dalam pembelajaran bahasa mula diterapkan diperingkat sekolah menengah dengan pelaksanaan Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM) pada tahun1988. Penggunaan bahasa sastera ini diterapkan dalam pembelajaran Bahasa Melayu yang dikenali sebagaiKesusasteraan Melayu dalam Bahasa Melayu ataudikenali sebagaiKOMSAS.KOMSAS yang diajar di sekolah-sekolah menengah di Malaysia terdiri daripadalima genre utama iaitu puisi tradisional, puisi moden, prosatradisional, prosa moden dan novel. Novelyangmerupakan salah satu genrekajian utama dalamKOMSASmemaparkan pelbagaiperistiwa, yang boleh dijadikan pengajaran kepada pembaca. Melalui pembacaan novel,pembacamendapat pelbagainilai murni,pengajaran, nilai kemasyarakatanataubudaya yangdapat meningkatkankefahaman dankesedaran kepada pembaca.Kajian ini menganalisisperistiwa-peristiwa pentingdalam novel DiSebalik Dinara karya Dayang Noor. Kajian ini adalah berbentuk kualitatif.Bagi menganalisis novel ini pengkaji,akan mengaplikasikan pendekatan Teori Relevans (TR) yang mementingkankonteks,kesankognitif dan usahamemproses maklumatuntuk menganalisisperistiwa-peristiwa pentingyang terdapatdalam novel tersebut.Peristiwa-peristiwa pentingdalam novel tersebut akan dianalisis secara eksplikaturdanimplikatur denganmenggunakan TR dan Rangka Rujuk Silang (RRS).Hasil analisis TR dan RRS pembacadapat mengetahuilatarmasyarakat,nilai murnidanpengajaran yang terdapat dapat dalam novel Di Sebalik Dinara.