EKSPERESI WARISAN DIRI MELALUI VIDEO PEMETAAN - Tan, Seak Yin (Universiti Malaysia Sarawak(UNIMAS), 2019)
Kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti warisan diri dalam video pemetaan. Pengkaji telah melakukan eksperimentasi dan pemerhatian terhadap beberapa bahan dan corak bagi penghasilan sebuah karya. Tujuan pengkaji memilih kajian ini kerana untuk mengetengahkan nilai budaya, warisan dan tradisi di Kelantan melalui representasi gendang Cina dan wayang kulit sebagai lambang pertahanan yang kuat dan menjadi tradisi zaman berzaman. Kajian ini telah dibuktikan dengan penghasilan karya bertajuk ‘Identity of Life’ dipersembahkan dalam bentuk seni video pemetaan. Adalah diharapkan bahawa kajian ini boleh dijadikan sebagai bahan rujukan kepada pelajar pada masa depan di samping mewarisi budaya serta warisan diri.