P.Ramlee di cakera Nusantara - Awang Azman, Awang Pawi; Khor, Chooi Lian (UNIMAS Publisher, 2005)
P. RAMLEE disanjung sebagai "Seniman Agung". Beliau merupakan aset yang paling kreatifdalam dunia hiburan di Malaysia, dengan memiliki pelbagai bakat - penyanyi, penggubah, penulis seni kata lagu, pelakon, pengarah, penulis jalan cerita dan penerbit seorang yang serba boleh. Sebagai pelakon dan penyanyi dalam filem, kehadirannya dilayar perak begitu ketara sekali sehingga rakyat Malaysia dapat mengingati beliau sebagai Sazali, Sarjan Hassan, HangTuah, dan Kassim Selamat. P. Ramlee mampu membawakan watak yang cukup dekat dengan masyarakat dan dirinya sendiri, seperti pekeIja kelas rendah (Amran dalamPenarek Becha), pemuzik (Kassim Selamat dalamlbu Mertuaku), anak manja (Sazali dalamAnakku Sazali), perwira bangsa (SaIjanHassan dalam Sarjan Hassan), dan pahlawan Melayu (Hang Tuah dalam Hang Tuah). P. Ramlee berkemampuan memberikan karisma dan dinamisme kepada watak-watak ini.