Reka Bentuk Alat Penyedut Madu Lebah Kelulut / Mohamad Hafizuddin Bin Abdullah - Mohamad Hafizuddin, Bin Abdullah (Universiti Malaysia Sarawak(UNIMAS), 2018)
Permintaan madu kelulut semakin meningkat dari masa ke semasa. Dengan permintaan yang meluas dalam sektor madu kelulut perlulah mempunyai sesebuah alat penyedut khas untuk pengumpulan madu kelulut. Reka Bentuk Alat Penyedut Madu Lebah Kelulut yang menggunakan konsep kompak iaitu konsep gabungan antara kesemua komponen alat penyedut madu kelulut, ianya akan memudahkan lagi para penternak untuk mengendalikan peralatan tersebut dengan lebih efektif dan mepercepatkan lagi pengumpulan madu kelulut. Dengan terciptanya alat penyedut khas madu kelulut ini ia akan mendatangkan hasil madu yang lebih berkualiti dari segi kuantiti dan kualiti kepada penternak kelulut.