Bermain Untuk Belajar Secara Pengstriman Langsung? Pengalaman Baharu Untuk Para Guru dan Pelajar di Sekolah-sekolah Luar Bandar Serian - Fitri Suraya, Mohamad (2019)
Pelajar Kohort 13 dari program Sarjana Sains Pembelajaran (MSc Learning Sciences) dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) telah berjaya mengadakan satu sesi Aktiviti Pembelajaran Kolaboratif berbantukan Teknologi (Computer-Supported Collaborative Learning – CSCL) di dua buah sekolah rendah di Daerah Serian hari ini. Sekolah-sekolah yang terlibat ialah S.K Plaman Baki/Menaul iaitu seramai 23 pelajar dan 16 orang pelajar di S.K St. Philip Bugu. Pelajar-pelajar Tahun 6 sekolah tersebut telah terpilih sebagai peserta dalam aktiviti kolaboratif yang diadakan secara serentak di kedua-dua buah sekolah. Pendekatan pembelajaran yang digunakan ialah Gamifikasi dalam Pembelajaran (Gamification in Learning) iaitu pendekatan yang membantu pelajar dalam menggalakkan pemikiran tahap tinggi dengan menggunakan rekabentuk dan elemen permainan.