Analisis Semiotik Peribahasa Banjar Bersumberkan Ular (Serpentes) - Muhammad Zaid, Daud; Nurfatin Hanani, Wahap; Muhammad Nurikhwan, Lokman (MALTESAS, 2018)
Kajian ini akan berpandukan kerangka semiotik oleh Pierce (1965) dalam menganalisis peribahasa masyarakat Banjar. Sejumlah tiga data telah diperoleh melalui Ayuhak Bapandik – Supaan Bapandir Bahasa Rangkai, Kada Bapandir Bahasa Pupus yang bersumberkan ular (Serpentes). Hasil kajian mendapati bahawa, perlambangan ular dalam peribahasa masyarakat Banjar merujuk kepada aspek kelemahan berdasarkan makna harfiah peribahasa tersebut dan disokong menggunakan pendekatan semiotik Pierce (1965). Oleh hal demikian, kajian ini mampu menghuraikan pertalian antara pemikiran dan perlambangan yang digunakan oleh masyarakat Banjar dan seterusnya menjawab persoalan tentang lambang ular dalam peribahasa Banjar ini.