Elemen Perlambangan Unggas dalam Peribahasa Melayu: Analisis Semantik Inkuisitif - Muhammad Zaid, Daud; Mary Fatimah, Subet (Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2019)
Pemilihan leksikal unggas dalam peribahasa Melayu ini dapat mengaitkan makna implisit serta pemikiran masyarakat Melayu pada zaman dahulu Oleh itu dengan bantuan pendekatan Semantik Inkuisitif (oleh Nor Hashimah Jalaluddin 2014 di samping mengaplikasikan pendekatan Rangka Rujuk Silang oleh Kempson 1986 berpandukan data korpus yang diperoleh daripada Pangkalan Data Korpus Dewan Bahasa dan Pustaka (PDK DBP) serta Malay Concordance Project MCP dapat merungkai sebab pemilihan imej perlambangan unggas dalam peribahasa ini P endekatan sebegini mampu mengetengahkan makna sebenar peribahasa tersebut sehingga ke akal budi penuturnya atau keintelektualan masyarakat M elayu pada zaman dahulu