Imej Katak (தவளை) dalam Peribahasa Tamil : Analisis Semantik Inkuisitif - Mary Fatimah, Subet; Tangaprabu, Murthy (The MALTESAS Multi-Discliplinary Journal (MIRJO), 2019)
Kajian ini akan berpandukan pendekatan semantik inkuisitif yang diperkenalkan oleh Nor Hashimah Jalaluddin pada tahun 2014 dalam menganalisis peribahasa Tamil yang menggunakan imej haiwan katak (thavalai). Hasil kajian mendapati bahawa imej katak (thavalai) ini digunakan dalam peribahasa berdasarkan faktor-faktor tertentu seperti sejarah, etimologi, budaya, agama dan sebagainya. Oleh hal yang demikian, kajian ini mampu menghuraikan pemikiran dan falsafah masyarakat India dan seterusnya menjawab persoalan tentang akal budi masyarakat tersebut dalam penciptaan peribahasa yang mempunyai imej haiwan.