Menjejaki siswazah UNIMAS : Kajian pengesanan - Mamat, Ibrahim; Hassan, Zaiton; Hassan, Zamri; Husin, Sabasiah (Universiti Malaysia Sarawak, 2002)
Sejak penubuhannya, Unimas telah merancang dan melaksanakan pelbagai program akademik dan bukan akademik yang mampu membangunkan pelajarnya menjadi individu profesional yang serba boleh. Semua program pengajian perlu dinilai dan diperbaik dari semasa ke semasa. Salah satu kaedah penilaian program yang baik ialah kajian pengesanan siswazah kerana siswazah pernah menjadi pelanggan universiti. Bagi mencapai hasrat ini, satu penyelidikan untuk memantau pencapaian siswazah Unimas telah dilaksanakan. Buku ini mengemukakan maklum balas daripada para siswazah Unimas mengenai pekerjaan yang diceburi mereka, keberkesanan dan kesesuaian program pengajian yang telah diikuti, keterampilan pengawai dan kemudahan pembelajaran Unimas. Beberapa cadangan praktis tentang aspek yang berkaitan dengan penawaran kusus, pengarajan-pembelajaran, pembangunan staf dan kemudahan dikemukakan oleh penulis.