Aktiviti Panduan Kelas : Tingkah Laku Sedentari - Koh, Denise Choon Lian; Mohd Haron, Muhammad Zulhanif; Hung, Enoch Shu Rong; Poh, Bee Koon; Abd. Talib, Ruzita; Cheah, Whye Lian; Julia Ai Cheng, Lee; Pakri Mohamed, Rafidah Aini; Jemat Anchang, Gordon Nicolaus; Yatiman, Noor Hafizah; Ahmad Saberi, Nurul Afiqah; Ting, Kee Wee; et al. (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2020)
Tingkah laku sedentari adalah istilah komprehensif untuk semua tingkah laku atau aktiviti yang melibatkan posisi duduk dan berbaring. Contoh aktiviti sedentari adalah seperti mewarna, membaca buku, menonton televisyen, menggunakan komputer dan bermain di kotak pasir. Kebanyakan kanak-kanak yang menghadiri tadika menghabiskan terlalu banyak masa melakukan aktiviti sedentari. Banyak kajian telah menunjukkan kesan buruk tingkah laku sedentari. Kanak-kanak yang sedentari mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mempunyai berat badan berlebihan dibandingkan dengan kanakkanak yang lebih aktif. Kebanyakan kanak-kanak pergi ke prasekolah, dan kajian telah menunjukkan bahawa sebahagian besar masa mereka di prasekolah digunakan untuk melakukan aktiviti sedentari. Oleh itu, adalah penting untuk kita menangani tingkah laku sedentari kanak-kanak semasa berada di prasekolah.