Panduan Aktiviti Kelas : Jom Aktif! - Cheah, Whye Lian; Jemat Anchang, Gordon Nicolaus; Ting, Kee Wee; Poh, Bee Koon; Abd. Talib, Ruzita; Julia Ai Cheng, Lee; Koh, Denise Choon Lian; Pakri Mohamed, Rafidah Aini; Hung, Enoch Shu Rong; Mohd Haron, Muhammad Zulhanif; Noor Hafizah, Yatiman; Nurul Afiqah, Zekeria; et al. (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2017)
Aktiviti fizikal – cara untuk membina personaliti Kehidupan harian kanak-kanak kita semakin banyak dipengaruhi oleh aktiviti yang tidak aktif. Aktiviti sedentari adalah kelakuan atau aktiviti yang terdiri daripada duduk dan baring. Contohnya, menonton televisyen dan/atau DVD, menggunakan komputer, mewarna, dan membaca buku. Oleh itu, bukan sahaja penting kepada keluarga, tetapi juga kepada pihak prasekolah dan sekolah, untuk memberi perhatian kepada jumlah masa kanak-kanak menjadi aktif setiap hari. Kanak-kanak prasekolah harus aktif setiap hari selama 3 jam, tidak kira berapa kali bersenam. Selain itu, kanak-kanak perlu diberi peluang 2-3 kali seminggu untuk menyertai sesi pendidikan jasmani yang berstruktur.