Panduan Aktiviti Kelas : Makanan dan Snek Sihat - Julia Ai Cheng, Lee; Yatiman, Noor Hafizah; Wan Nik, Wan Nurul Najwa; Poh, Bee Koon; Ruzita, Abd. Talib; Cheah, Whye Lian; Koh, Denise Choon Lian; Pakri Mohamed, Rafidah Aini; Hung, Enoch Shu Rong; Jemat Anchang, Gordon Nicolaus; Mohd Haron, Muhammad Zulhanif; Ahmad Saberi, Nurul Afiqah; et al. (UKM & UNIMAS, 2017)
Amalan makan secara sihat dipupuk sejak kecil. Diet yang sihat sangat penting untuk kanak-kanak pada usia prasekolah. Mereka bergantung kepada bekalan nutrien untuk pertumbuhan dan perkembangan. Disamping itu, pada usia ini hati mereka masih terbuka untuk menerima pengalaman baru dan perubahan tingkah laku. Oleh itu, umur prasekolah merupakan waktu yang optimum untuk memperkenalkan intervensi yang bertujuan untuk mempromosikan amalan makan dan gaya hidup sihat untuk jangka masa panjang. Pengukuhan amalan makan cara sihat semasa zaman kanak-kanak menjadi asas dalam penerusan amalan ini sehingga dewasa. Amalan ini dapat membantu mencegah berat badan yang berlebihan dan obesiti serta secara tidak langsung memastikan keadaan terbaik untuk kehidupan yang sihat pada masa depan. ToyBox bertujuan untuk menyokong tabiat makan dan pengambilan snek kanak-kanak dengan memupuk pengambilan snek dan makanan yang sihat. Kanak-kanak perlu makan dengan tetap (iaitu tiga hidangan utama) serta snek pagi dan petang.