Panduan Aktiviti Kelas : Jom Minum! - Abd. Talib, Ruzita; Pakri Mohamed, Rafidah Aini; Ahmad Saberi, Nurul Afiqah; Poh, Bee Koon; Cheah, Whye Lian; Koh, Denise Choon Lian; Julia Ai Cheng, Lee; Hung, Enoch Shu Rong; Jemat Anchang, Gordon Nicolaus; Mohd Haron, Muhammad Zulhanif; Yatiman, Noor Hafizah; Ting, Kee Wee; et al. (Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ; Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2017)
Minuman sangat penting untuk kanak-kanak dan kita semua. Kanak-kanak yang berumur 3 hingga 6 tahun harus minum 800 ml hingga 1 liter air setiap hari. Bagaimanapun, ramai kanak-kanak gemar minum minuman bersoda dan jus dalam kotak/botol (contohnya Cola dan Cola Light, kordial, jus oren manis atau tanpa gula dan lain-lain). Kebanyakan minuman ini mengandungi gula dan kalori yang tinggi, dan kebiasaannya diambil dengan makanan utama harian. Dalam jangka masa panjang, penggunaan biasa minuman berkarbonat dan jus dalam kotak/ botol boleh membawa kepada peningkatan lebih berat badan dan obesiti.