Factors associating with employees' job performance - Chong, Siew Jung (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2011)
Kajian in; bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor yang berkaitan dengan prestasi kelja pekerja dalam sektor awam. Lokasi kajian adalah di Jabatan Penyiaran Sarawak, Majlis Bandaraya Kuehing Selatan, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak. Kaedah Kuantitatif telah digunakan dan borang soalan seUdik berskala 5 Likert diedarkan kepada responden-responden. Jumlah responden yang digunakan dalam kajian ini seramai 200 orang. Kajtan ini dijalankan untuk menguji perkaitan di antara faktor-faktor yang terpilih iaitu dari segi kawalan pengurusan, komunikasi organisasi, penglibatan pekerja dan penetapan matlamat. Ciri demograji responden seperti jantina dikaji dengan menggunakan Ujian T-test Sampel Bebas untuk mengenalpasti perbezaan prestasi kerja antara pekerja lelak; dengan pekerja perempuan. Selain itu, perkaitan antara faktor-faktor dengan prestasi kerja mereka diuji dengan menggunakan AnaUsis Korelasi Pearson. Multiple Regrasi analisis juga digunakan untuk mengenal pasti factor dominan yang berkaitan dengan prestasi kerja pekerja. Keputusan analisis didapati bahawa tiada perbezaan dalam prestasi kerja antara lelaki dan perempuan. Semuafaktor yang dikaji telah menunjukkan terdapat hubungan signifikan antara kawalan pengurusan, komunikasi organisasi, pengUbatan pekerja dan penetapan matlamat dengan prestas; kerja. Penta pan matlamat ialah faktor dominan yang berkaitan dengan prestasi kerja pekerja. Berdasarkan dapatan ini, beberapa eadangan telah dikemukakan kepada pihak organisasi dan para pengkaji pada masa akan datang. Pihak organisasi haruslah menggunakan informasi yang telah dikutip untuk membuat strategi-strategi baru dalam organisasi untuk menambahbaik prestasi kerja pekerja. Para pengkaji pada masa akan datang pula digalakkan supaya menggunakan kaedah kualitatif dalam kajian yang serupa, menambahkan saiz sampel dan meneari faktor-faktor lain yang berkaitan dengan prestasi kerja pekerja.